Slik velger du rett alpinbrille og linse

Å velge rett alpinbrille eller linse er ikke alltid like enkelt i jungelen av forskjellige merker og begreper. Slik velger du din nye favoritt fra SPY.

Ulike modeller fra ulike merker kan ha ulike funksjoner og passform. Det aller viktigste når du skal velge alpinbrille, er at den skal sitte bra over nesa. Det vil si at alpinbrillen skal hvile på neserota, uten noe glippe/mellomrom. Hviler brillen på kinnbeina - og ikke neserota, har ikke alpinbrillen riktig passform for ditt ansikt og det er større risiko for dugg (varme fra kinnbeina).

Størrelse
Alpinbrillene fra SPY kommer både i oversized (Legacy, Raider), mellomstor (Ace, Bravo) normal størrelse (Marshall, Getaway, Woot) i tillegg til spesialtilpasset størrelse for barn (Targa Mini, Cadet) og med ulike former på ramme/linse. Hvilke størrelse eller form du foretrekker, vet du best selv. Det du skal passe på, er derimot at du ikke velger en størrelse som fysisk hindrer synsfeltet ditt. Synes du alpinbrillen ser stor ut i forhold til hodet når du prøver den på, i butikken? Ikke glem at du f. eks kjører med hjelm. 

Ventilasjon
Det er viktig at alpinbrillen har gode tekniske ventilasjonsegenskaper og luftsirkulasjon, slik at det ikke dugger på innsiden av linsen når du er i aktivitet og ansiktet produserer varme. Fukt på innsiden av linsen er med på å hindre klar sikt, og kan fryse til is om ventilasjonssystemet ikke er godt nok. Du vil merke forskjellen på god/dårlig ventilasjon hvis linsen fortsatt dugger når du har gått av heisen og er i bevegelse igjen. Tekniske egenskaper
Sammen med ventilasjonssystemet, finner du som regel svaret på prisen på en alpinbrille i optikken. Det vil si de tekniske egenskapene til linsen som sitter i brillerammen. Det kan for eksempel være praktiske egenskaper som anti-fog, anti-scratch, farge- og kontrastforbedring (Happy Lens-teknologi), UV-beskyttelse osv. 

Hva slags teknologi som kjennetegner en alpinbrillen, kommer helt an på merke og modell. De dyreste modellene har naturligvis bedre teknologi og egenskaper enn en rimelig allround-brille, som f. eks SPYs farge- og kontrastforsterkende Happy Lens-teknologi, Lock Steady-hurtig linsebyttesystem osv. Prisen på alpinbrillen sier som oftest også noe om kvaliteten på optikken (linsen) som sitter i alpinbrillen, og om denne er utbyttbar.

Bruksområde
Her er det egentlig bare lommeboka som setter grensene for bruksområdet, men det er lurt å sjekke om linsen som sitter i når du kjøper alpinbrillen, faktisk dekker de lysforholdene du kommer til å bruke brillen mest i, eller om du enkelt kan bytte ut linsen om det skulle være behov for det. Vet du at du kommer til å bruke samme alpinbrille i svært ulike lysforhold fra gang til gang, bør du sjekke om det finnes løse linser å få kjøpt og om disse er lett tilgjengelig.

Vedlikehold
NB! Husk at linser er forbruksvare, og ikke har evig liv! Skal du pusse brillene, bruk posen som fulgte med. Kalde dager med våt snø som fryser til is er en "linse-dødare" om du bruker vottene/hanskene til å tørke bort isen/snøen med. Da er det fort gjort å dra av filmen og ødelegge linsen. Ta heller av hansken og smelt isen med håndvarme før du tørker av med brilleposen. Husk å ta brillen med inn og la den lufttørke før du putter den tilbake i posen.

Lysforhold
Farge og utseende på linsen sier som regel noe om linsens tilpasningen til de ulike lysforholdene, og hvor mye lys linsen/filteret slipper igjennom. Hvilken type linse du bør gå for, kommer helt an på hvilke forhold du kommer til å bruke alpinbrillen din mest i. Står du mye og ofte, bør du f. eks investere i en linse for flatt lys som dekker de mest vanlige norske lysforholdene, en speillinse for dagene med sterk sol og en klar linse for kveldskjøring. Her får du noen stikkord om hovedkategoriene innen lysforhold og hvilke linser som passer best:

Sol:
Mørke linser og sterkt speilglass beskytter øynene fra sterk sol på de perfekte soldagene hvor du også bør huske solkrem. 

Miks:
Linsene bør være mørke nok til å beskytte mot sola, men også kunne forsterke kontrastene i terrenget når sola forsvinner.

Flatt:
Linser spesielt tilpasset flatt lys med forsterket kontrast og sikt, ofte gul/oransje farge, slik at du kan kjøre pudder selv om sola ikke titter fram og det er flatt lys. Står du for det meste i Norge - er kontrastlinse et must. 

Natt:
Kvelds- og nattkjøring krever klare linser uten farge som beskytter øynene fra vind og kulde, men som sørger for ikke å hindre sikten mens du kjører inn i solnedgangen.

(Klikk på bildet under for større versjon i .pdf)

Hjelmfeste
I dag er de aller flest alpinbriller hjelmtilpasset med justerbar strikk slik at brillen ikke sitter for stramt, samt strikk med silikon på innsiden slik at alpinbrillen holder seg på plass og ikke sklir ned. 

Sorter etter:

SPY Ace Essential White, Happy Gray/Green w/Red Spectra + Happy Yellow w/Lucid Green

Enten du kjører park eller pudder; med SPY Ace er du klar for det aller meste. Raskt linsebytte med Quick Draw-system, patentert ventilasjonssystem, linse med antiripe og antidugg-beskyttelse. Med SPY Ace sitt Quick Draw linsebyttesystem kan du raskt og enkelt bytte linse og skyve på plass ekstralinsen som følger med, slik at du slipper avbryte turen om forholdene skulle endre seg. Denne utgaven kommer med en rød speillinse for de solfylte dagene, i tillegg følger det med en farge- og kontrastforsterkende kontrastlinse.
310071142460

SPY Bravo Essential Black, Happy Gray w/Red Spectra + Happy Yellow

SPY Bravo er en mellomstor alpinbrille som passer de aller fleste ansiktsformer, både voksne og ungdom. Lock Steady-teknologi gjør det raskt og svært enkelt å bytte linse kun ved hjelp av et klikk. Denne utgaven kommer med en rød speillinse for de solfylte dagene, i tillegg følger det med en farge- og kontrastforsterkende kontrastlinse slik at kan bytte linse om lysforholdene skulle bli blandet eller det er flatt lys ute.
313222139621

SPY Bravo Replacement Lens, Clear

Replacement Lens for SPY Bravo-modellen med Quick Lens Change System. Kveldskjøring krever en klar linse som både beskytter øynene dine fra vind og kulde, samtidig som du har full sikt.
103222000094

SPY Bravo Replacement Lens, Happy Rose/Dark Blue Spectra

Spy replacement lens for Bravo-modellen. Dagene med sol krever en speillinse som er mørk nok til å beskytte øynene dine mot sola, men som også tilbyr økt kontrast slik at du ser linjene i terrenget også når sola forsvinner.

Denne linsen har SPY sin egenutviklede og patenterte farge- og kontrastforsterkende Happy Lens-teknologi, spesielt utviklet for maks å utnytte de gode strålingene fra sola, mens skadelig stråling blir blokkert ute.

103222000320

SPY Bravo Replacement Lens, Pink Contact

Spy replacement lens for Bravo-modellen. Blandede lysforhold krever en linse som er mørk nok til å beskytte øynene dine mot sola, men som også har økt kontrast slik at du ser linjene i terrenget skikkelig også når sola forsvinner.
103222000971

SPY Bravo Replacement Lens, Yellow Contact

Replacement Lens for SPY Bravo-modellen. Kontrastlinse for flatt lys. Denne linsen er spesielt utvikler for økt kontrast og ytterligere sikt på leting etter pudder når det er grått ute.
103222000834

SPY Cadet Matte White, Bronze w/Silver Spectra

Hvorfor skal de aller minste utstyres med dårlige billig-briller som de ikke ser skikkelig med? SPY Cadet har de samme egenskapene som på voksenbrillene, men i en størrelse spesielt utformet for små ansikter.

Bra utstyr er viktig, også for de minste. Hvorfor skal ikke barna ha det like komfortabelt som de voksne? Gleden over å kunne være ute sammen, uten grining over ubehag, er uvurderlig. SPY Cadet er spesielt utformet for de aller minste, men med alle funksjonelle egenskaper som en alpinbrille bør ha. Denne utgaven kommer med en sølvfarget speillinse for de ekstra solfylte dagene hvor små øyne trenger ekstra vern mot sterkt sollys og stråling.

313347396207

SPY Cadet Pizza vs. French Fries, Persimmon

Hvorfor skal de aller minste utstyres med dårlige billig-briller hvor de ikke ser skikkelig? SPY Cadet er en alpinbrille like tøff og med de samme egenskapene som på voksen-brillene, men i en størrelse spesielt utformet for små ansikter. Med patentert ventilasjonssystem og optimal luftsirkulasjon i rammen unngås dugg på linsa, forårsaket av for eksempel varme fra ansiktet. Linsen har antidugg og antiripe-beskyttelse, gir optimal gjengivelse av terrenget og sørger for å beskytte øynene om kidsa skulle tryne. 100% UV-beskyttelse.

Myk ansiktspolstring gjør brillen behagelig å ha på, samt beskytter mot kulda slik at de minste orker være lengre ute. Justerbar strikk som holder alpinbrillen på plass på hjelmen. Denne utgaven kommer med kontrastlinse, perfekt for norske forhold med flatt lys.

NB! Alle barn elsker pizza og french fries!

313347066185

SPY Doom Replacement Lens, Blue Contact

Spy replacement lens for SPY Doom-modellen. Blandede lysforhold krever en linse som er mørk nok til å beskytte øynene dine mot sola, men som også har økt kontrast slik at du ser linjene i terrenget skikkelig også når sola forsvinner.
103073000829

SPY Doom Replacement Lens, Happy Gray Green w/Red Spectra

Linse for SPY Doom-modellen med Quick Lens Change-System.

Dagene med sol krever en speillinse som er mørk nok til å beskytte øynene dine mot sola, men som også tilbyr økt kontrast slik at du ser linjene i terrenget også når sola forsvinner.

Denne linsen har SPY sin egenutviklede og patenterte farge- og kontrastforsterkende Happy Lens-teknologi, spesielt utviklet for maks å utnytte de gode strålingene fra sola, mens skadelig stråling blir blokkert ute.

103073000365

SPY Getaway Replacement Lens, Bronze

Ekstralinse for SPY Getaway-modellen. Linse som er mørk nok til å beskytte øynene mot sollys, men som også tilbyr økt kontrast slik at du se linjene i terrenget om sola skulle forsvinne.
103162000069

SPY Getaway Replacement Lens, Clear

Ekstralinse for SPY Getaway-modellen for kveldskjøring hvor du trenger klar sikt, samtidig som linsen beskytter øynene mot vind og kulde.
103162000094