Slik velger du rett alpinbrille og linse

Å velge rett alpinbrille eller linse er ikke alltid like enkelt i jungelen av forskjellige merker og begreper. Slik velger du din nye favoritt fra SPY.

Ulike modeller fra ulike merker kan ha ulike funksjoner og passform. Det aller viktigste når du skal velge alpinbrille, er at den skal sitte bra over nesa. Det vil si at alpinbrillen skal hvile på neserota, uten noe glippe/mellomrom. Hviler brillen på kinnbeina - og ikke neserota, har ikke alpinbrillen riktig passform for ditt ansikt og det er større risiko for dugg (varme fra kinnbeina).

Størrelse
Alpinbrillene fra SPY kommer både i oversized (Legacy, Raider), mellomstor (Ace, Bravo) normal størrelse (Marshall, Getaway, Woot) i tillegg til spesialtilpasset størrelse for barn (Targa Mini, Cadet) og med ulike former på ramme/linse. Hvilke størrelse eller form du foretrekker, vet du best selv. Det du skal passe på, er derimot at du ikke velger en størrelse som fysisk hindrer synsfeltet ditt. Synes du alpinbrillen ser stor ut i forhold til hodet når du prøver den på, i butikken? Ikke glem at du f. eks kjører med hjelm. 

Ventilasjon
Det er viktig at alpinbrillen har gode tekniske ventilasjonsegenskaper og luftsirkulasjon, slik at det ikke dugger på innsiden av linsen når du er i aktivitet og ansiktet produserer varme. Fukt på innsiden av linsen er med på å hindre klar sikt, og kan fryse til is om ventilasjonssystemet ikke er godt nok. Du vil merke forskjellen på god/dårlig ventilasjon hvis linsen fortsatt dugger når du har gått av heisen og er i bevegelse igjen. Tekniske egenskaper
Sammen med ventilasjonssystemet, finner du som regel svaret på prisen på en alpinbrille i optikken. Det vil si de tekniske egenskapene til linsen som sitter i brillerammen. Det kan for eksempel være praktiske egenskaper som anti-fog, anti-scratch, farge- og kontrastforbedring (Happy Lens-teknologi), UV-beskyttelse osv. 

Hva slags teknologi som kjennetegner en alpinbrillen, kommer helt an på merke og modell. De dyreste modellene har naturligvis bedre teknologi og egenskaper enn en rimelig allround-brille, som f. eks SPYs farge- og kontrastforsterkende Happy Lens-teknologi, Lock Steady-hurtig linsebyttesystem osv. Prisen på alpinbrillen sier som oftest også noe om kvaliteten på optikken (linsen) som sitter i alpinbrillen, og om denne er utbyttbar.

Bruksområde
Her er det egentlig bare lommeboka som setter grensene for bruksområdet, men det er lurt å sjekke om linsen som sitter i når du kjøper alpinbrillen, faktisk dekker de lysforholdene du kommer til å bruke brillen mest i, eller om du enkelt kan bytte ut linsen om det skulle være behov for det. Vet du at du kommer til å bruke samme alpinbrille i svært ulike lysforhold fra gang til gang, bør du sjekke om det finnes løse linser å få kjøpt og om disse er lett tilgjengelig.

Vedlikehold
NB! Husk at linser er forbruksvare, og ikke har evig liv! Skal du pusse brillene, bruk posen som fulgte med. Kalde dager med våt snø som fryser til is er en "linse-dødare" om du bruker vottene/hanskene til å tørke bort isen/snøen med. Da er det fort gjort å dra av filmen og ødelegge linsen. Ta heller av hansken og smelt isen med håndvarme før du tørker av med brilleposen. Husk å ta brillen med inn og la den lufttørke før du putter den tilbake i posen.

Lysforhold
Farge og utseende på linsen sier som regel noe om linsens tilpasningen til de ulike lysforholdene, og hvor mye lys linsen/filteret slipper igjennom. Hvilken type linse du bør gå for, kommer helt an på hvilke forhold du kommer til å bruke alpinbrillen din mest i. Står du mye og ofte, bør du f. eks investere i en linse for flatt lys som dekker de mest vanlige norske lysforholdene, en speillinse for dagene med sterk sol og en klar linse for kveldskjøring. Her får du noen stikkord om hovedkategoriene innen lysforhold og hvilke linser som passer best:

Sol:
Mørke linser og sterkt speilglass beskytter øynene fra sterk sol på de perfekte soldagene hvor du også bør huske solkrem. 

Miks:
Linsene bør være mørke nok til å beskytte mot sola, men også kunne forsterke kontrastene i terrenget når sola forsvinner.

Flatt:
Linser spesielt tilpasset flatt lys med forsterket kontrast og sikt, ofte gul/oransje farge, slik at du kan kjøre pudder selv om sola ikke titter fram og det er flatt lys. Står du for det meste i Norge - er kontrastlinse et must. 

Natt:
Kvelds- og nattkjøring krever klare linser uten farge som beskytter øynene fra vind og kulde, men som sørger for ikke å hindre sikten mens du kjører inn i solnedgangen.

(Klikk på bildet under for større versjon i .pdf)

Hjelmfeste
I dag er de aller flest alpinbriller hjelmtilpasset med justerbar strikk slik at brillen ikke sitter for stramt, samt strikk med silikon på innsiden slik at alpinbrillen holder seg på plass og ikke sklir ned.