Slik velger du rett alpinbrille

Å velge rett alpinbrille er ikke alltid like enkelt i jungelen av alpinbriller. Slik velger du din nye favoritt fra SPY.

Ulike modeller fra ulike merker kan ha ulike funksjoner og passform. Det aller viktigste når du skal velge alpinbrille, er at den skal sitte bra over nesa. Det vil si at brillen skal hvile på neserota, uten noe glippe/mellomrom. 

Størrelse
Alpinbrillene fra SPY kommer både i oversized, mellomstor og normal størrelse, i tillegg til spesialtilpasset størrelse for barn og med ulike former på ramme/linse. Hvilke størrelse eller form du foretrekker, vet du best selv.

Det du skal passe på, er derimot at du ikke velger en størrelse som fysisk hindrer synsfeltet ditt. Synes du alpinbrillen ser stor ut i forhold til hodet når du prøver den på, i butikken? Ikke glem at du kanskje kjører med hjelm. 

Ventilasjon
Det er viktig at alpinbrillen har gode tekniske ventilasjonsegenskaper og luftsirkulasjon, slik at det ikke dugger på innsiden av linsen når du er i aktivitet og ansiktet produserer varme. Fukt på innsiden av linsen er med på å hindre klar sikt, og kan fryse til is om ventilasjonssystemet ikke er godt nok. 

Tekniske egenskaper
Sammen med ventilasjonssystemet, finner du som regel svaret på prisen på en alpinbrille i optikken. Det vil si de tekniske egenskapene til linsen som sitter i brillerammen. Det kan for eksempel være praktiske egenskaper som anti-fog, anti-scratch, farge- og kontrastforbedring (Happy Lens-teknologi), UV-beskyttelse osv. 

Hva slags teknologi som kjennetegner en alpinbrillen, kommer helt an på merke og modell. De dyreste modellene har naturligvis bedre teknologi og egenskaper enn en rimelig allround-brille, som f. eks SPYs farge- og kontrastforsterkende Happy Lens-teknologi, Lock Steady-hurtig linsebyttesystem osv. Prisen på alpinbrillen sier som oftest også noe om kvaliteten på optikken (linsen) som sitter i alpinbrillen, og om denne er utbyttbar.
 

Bruksområde
Her er det egentlig bare lommeboka som setter grensene for bruksområdet, men det er lurt å sjekke om linsen som sitter i når du kjøper alpinbrillen, faktisk dekker de lysforholdene du kommer til å bruke brillen mest i, eller om du enkelt kan bytte ut linsen om det skulle være behov for det. Vet du at du kommer til å bruke samme alpinbrille i svært ulike lysforhold fra gang til gang, bør du sjekke om det finnes løse linser å få kjøpt og om disse er lett tilgjengelig. NB! Husk at linser er forbruksvare, og ikke har evig liv!

Lysforhold
Farge og utseende på linsen sier som regel noe om linsens tilpasningen til de ulike lysforholdene, og hvor mye lys linsen/filteret slipper igjennom. Hvilken type linse du bør gå for, kommer helt an på hvilke forhold du kommer til å bruke alpinbrillen din mest i. Her får du noen stikkord om hovedkategoriene innen lysforhold og hvilke linser som passer best:

Sol:
Mørke linser og sterkt speilglass beskytter øynene fra sterk sol på de perfekte soldagene hvor du også bør huske solkrem. 

Miks:
Linsene bør være mørke nok til å beskytte mot sola, men også kunne forsterke kontrastene i terrenget når sola forsvinner.

Flatt: Linser spesielt tilpasset flatt lys med forsterket kontrast og sikt, ofte gul/oransje farge, slik at du kan kjøre pudder selv om sola ikke titter fram og det er flatt lys.

Natt: Kvelds- og nattkjøring krever klare linser uten farge som beskytter øynene fra vind og kulde, men som sørger for ikke å hindre sikten mens du kjører inn i solnedgangen.

Hjelmfeste
I dag er de aller flest alpinbriller hjelmtilpasset med justerbar strikk slik at brillen ikke sitter for stramt, samt strikk med silikon på innsiden slik at alpinbrillen holder seg på plass og ikke sklir ned. 

Sorter etter:

SPY Bravo Black, Bronze w/Green Spectra + Yellow Contact

Spy Optic Bravo er en mellomstor goggle/snøbrille med blant annet Lock Steady-teknologi som gjør det enkelt å bytte linse ved hjelp av kun ett lite klikk. Brillen har lettere buet dual-linse som gir optimal gjengivelse av terrenget, i tillegg til beskyttelse mot støt og riper. Rammen har patentert ventilasjonssystem som sørger for luftsirkulasjon og anti-fog. Trelags, ergonomisk ansiktspolstring gjør snøbrillen behagelig å ha på. 100 % UV-beskyttelse. Tilpasset vinterhjelm med justerbar stropp med anti-skli silikon på innsiden.
313222038373

SPY Bravo Replacement Lens, Clear

Spy Bravo Replacement Lens. Night shredding requires clear lenses that shield your eyes from wind and chill while allowing full vision under the bright lights.
103222000094

SPY Bravo Replacement Lens, Happy Rose/Dark Blue Spectra

Spy replacement lens for Bravo. Mixed conditions aquires lenses dark enough to shield your eyes from the sun, but offer increased contrast for when the sun decides to hide.

This lens also comes with Spy´s Happy Lens Technology, the only color and contrast enhancing lens designed to maximize the transmission of the suns good rays - while still blocking out its bad rays.

103222000320

SPY Bravo Replacement Lens, Pink Contact

Replacement lens for SPY Bravo. Mixed conditions: Lenses dark enough to shield your eyes from the sun, but offer increased contrast for when the sun decides to hide.
103222000971

SPY Bravo Replacement Lens, Yellow Contact

Replacement Lens for SPY Bravo. Flat lighting conditions: No sun, no problem. Specially tuned lenses with increased contrast that aid visibility in your quest for powder on grey days.
103222000834

SPY Bravo White, Pink Contact + Bronze w/Dark Blue Spectra

Spy Optic Bravo er en mellomstor goggle/snøbrille med blant annet Lock Steady-teknologi som gjør det enkelt å bytte linse ved hjelp av kun ett lite klikk. Brillen har lettere buet dual-linse som gir optimal gjengivelse av terrenget, i tillegg til beskyttelse mot støt og riper. Rammen har patentert ventilasjonssystem som sørger for luftsirkulasjon og anti-fog. Trelags, ergonomisk ansiktspolstring gjør snøbrillen behagelig å ha på. 100 % UV-beskyttelse. Tilpasset vinterhjelm med justerbar stropp med anti-skli silikon på innsiden.
193222396421

SPY Doom Replacement Lens, Blue Contact

Replacement Lens for SPY Doom. Mixed conditions: Lenses dark enough to shield your eyes from the sun, but offer increased contrast for when the sun decides to hide.
103073000829

SPY Doom Replacement Lens, Happy Yellow

Replacement Lens for SPY Doom. Flat lighting conditions: No sun, no problem. Specially tuned lenses with increased contrast that aid visibility in your quest for powder on grey days.
103073000440

SPY Marshall Black w/Yellow Contact

Spy Optic Marshall er en akkurat passe mellomstor goggles med patentert ventilasjonssystem i rammen for optimal luftsirkulasjon og anti-fog. Brillen har lettere buet dual-linse for å gi best mulig gjengivelse av terrenget, samt beskytte mot støt og riper. Trelags ergonomisk ansiktspolstring gjør snøbrillen behagelig å ha på selv om det er iskaldt ute. Tilpasset vinterhjelm, justerbar stropp med silikon på innsiden som sørger for å holde gogglesen på plass. 100 % UV-beskyttelse.
193013038834