Slik velger du rett alpinbrille

Å velge rett alpinbrille er ikke alltid like enkelt i jungelen av alpinbriller. Slik velger du din nye favoritt fra SPY.

Ulike modeller fra ulike merker kan ha ulike funksjoner og passform. Det aller viktigste når du skal velge alpinbrille, er at den skal sitte bra over nesa. Det vil si at brillen skal hvile på neserota, uten noe glippe/mellomrom. 

Størrelse
Alpinbrillene fra SPY kommer både i oversized, mellomstor og normal størrelse, i tillegg til spesialtilpasset størrelse for barn og med ulike former på ramme/linse. Hvilke størrelse eller form du foretrekker, vet du best selv.

Det du skal passe på, er derimot at du ikke velger en størrelse som fysisk hindrer synsfeltet ditt. Synes du alpinbrillen ser stor ut i forhold til hodet når du prøver den på, i butikken? Ikke glem at du kanskje kjører med hjelm. 

Ventilasjon
Det er viktig at alpinbrillen har gode tekniske ventilasjonsegenskaper og luftsirkulasjon, slik at det ikke dugger på innsiden av linsen når du er i aktivitet og ansiktet produserer varme. Fukt på innsiden av linsen er med på å hindre klar sikt, og kan fryse til is om ventilasjonssystemet ikke er godt nok. 

Tekniske egenskaper
Sammen med ventilasjonssystemet, finner du som regel svaret på prisen på en alpinbrille i optikken. Det vil si de tekniske egenskapene til linsen som sitter i brillerammen. Det kan for eksempel være praktiske egenskaper som anti-fog, anti-scratch, farge- og kontrastforbedring (Happy Lens-teknologi), UV-beskyttelse osv. 

Hva slags teknologi som kjennetegner en alpinbrillen, kommer helt an på merke og modell. De dyreste modellene har naturligvis bedre teknologi og egenskaper enn en rimelig allround-brille, som f. eks SPYs farge- og kontrastforsterkende Happy Lens-teknologi, Lock Steady-hurtig linsebyttesystem osv. Prisen på alpinbrillen sier som oftest også noe om kvaliteten på optikken (linsen) som sitter i alpinbrillen, og om denne er utbyttbar.
 

Bruksområde
Her er det egentlig bare lommeboka som setter grensene for bruksområdet, men det er lurt å sjekke om linsen som sitter i når du kjøper alpinbrillen, faktisk dekker de lysforholdene du kommer til å bruke brillen mest i, eller om du enkelt kan bytte ut linsen om det skulle være behov for det. Vet du at du kommer til å bruke samme alpinbrille i svært ulike lysforhold fra gang til gang, bør du sjekke om det finnes løse linser å få kjøpt og om disse er lett tilgjengelig. NB! Husk at linser er forbruksvare, og ikke har evig liv!

Lysforhold
Farge og utseende på linsen sier som regel noe om linsens tilpasningen til de ulike lysforholdene, og hvor mye lys linsen/filteret slipper igjennom. Hvilken type linse du bør gå for, kommer helt an på hvilke forhold du kommer til å bruke alpinbrillen din mest i. Her får du noen stikkord om hovedkategoriene innen lysforhold og hvilke linser som passer best:

Sol:
Mørke linser og sterkt speilglass beskytter øynene fra sterk sol på de perfekte soldagene hvor du også bør huske solkrem. 

Miks:
Linsene bør være mørke nok til å beskytte mot sola, men også kunne forsterke kontrastene i terrenget når sola forsvinner.

Flatt: Linser spesielt tilpasset flatt lys med forsterket kontrast og sikt, ofte gul/oransje farge, slik at du kan kjøre pudder selv om sola ikke titter fram og det er flatt lys.

Natt: Kvelds- og nattkjøring krever klare linser uten farge som beskytter øynene fra vind og kulde, men som sørger for ikke å hindre sikten mens du kjører inn i solnedgangen.

Hjelmfeste
I dag er de aller flest alpinbriller hjelmtilpasset med justerbar strikk slik at brillen ikke sitter for stramt, samt strikk med silikon på innsiden slik at alpinbrillen holder seg på plass og ikke sklir ned. 

Sorter etter:

SPY Bravo Replacement Lens, Clear

Spy Bravo Replacement Lens. Night shredding requires clear lenses that shield your eyes from wind and chill while allowing full vision under the bright lights.
103222000094

SPY Bravo Replacement Lens, Happy Rose/Dark Blue Spectra

Spy replacement lens for Bravo. Mixed conditions aquires lenses dark enough to shield your eyes from the sun, but offer increased contrast for when the sun decides to hide.

This lens also comes with Spy´s Happy Lens Technology, the only color and contrast enhancing lens designed to maximize the transmission of the suns good rays - while still blocking out its bad rays.

103222000320

SPY Bravo Replacement Lens, Pink Contact

Replacement lens for SPY Bravo. Mixed conditions: Lenses dark enough to shield your eyes from the sun, but offer increased contrast for when the sun decides to hide.
103222000971

SPY Bravo Replacement Lens, Yellow Contact

Replacement Lens for SPY Bravo. Flat lighting conditions: No sun, no problem. Specially tuned lenses with increased contrast that aid visibility in your quest for powder on grey days.
103222000834

SPY Bravo White, Pink Contact + Bronze w/Dark Blue Spectra

Lei av iskalde fingre og linser som er vanskelige å bytte? Med SPY Bravo og Lock Steady Quick Change-linsesystem bytter du til ekstralinsen som følger med - fortere enn du swiper på Tinder. Og det kun ved hjelp av et lite klikk! Patentert ventilasjonssystem i rammen sørger for riktig luftsirkulasjon og duggfri sikt, mens lettere bue-form på linsen gir optimal sikt og bred synsvinkel. Linse med anti-dugg, antiripe-beskyttelse og 100% UV-beskyttelse. Denne utgaven har linsekombinasjon spesielt for norske forhold; i tillegg til kontrastlinsen som sitter i, følger det med en ekstra speillinse. Myk ansiktspolstring i trelags fleece gjør alpinbrillen behagelig å ha på, samt beskytter mot duggskapende fuktighet og verner ansiktet mot kulde og iskald vind. Justerbar strikk, passer til de aller fleste hjelmene på planeten.

Synes du Bravo blir for liten? Sjekk ut storebror SPY Doom med samme rammeform i større format, samme raske linsebyttesystem og samme suverene egenskaper.

193222396421

SPY Doom Replacement Lens, Blue Contact

Replacement Lens for SPY Doom. Mixed conditions: Lenses dark enough to shield your eyes from the sun, but offer increased contrast for when the sun decides to hide.
103073000829

SPY Doom Replacement Lens, Happy Yellow

Replacement Lens for SPY Doom. Flat lighting conditions: No sun, no problem. Specially tuned lenses with increased contrast that aid visibility in your quest for powder on grey days.
103073000440

SPY Marshall Black, Yellow Contact

Føler du at de store alpinbrillene ikke sitter riktig og blir for store inne i hjelmen? Med mellomstor ramme og tidsriktig passform som passer de aller fleste, er Marshall perfekt for spesielt junior/dame og alle andre folk med smalere ansiktsform. Marshall er som navnet sier helt sheriff, og en alpinbrille som ikke skal undervurderes. F.eks er denne modellen både i størrelse og pris helt perfekt for aktive junioralpinister som er avhengig av kvalitet og funksjonelle egenskaper på hvert eneste renn og hver eneste trening.

Patentert ventilasjonssystem i rammen gir optimal luftsirkulasjon som forhindrer dugg, dual-linse sørger for optimal sikt og gjengivelse av terrenget, samt beskytter mot sammenstøt. Utbyttbar linse med antiripe-beskyttelse, antidugg og 100% UV-beskyttelse. Denne utgaven kommer med kontrastlinse for typisk norske forhold med flatt lys. Andre typer linser kan kjøpes løst. Myk trelags ansiktspolstring gjør Marshall behagelig å ha på, beskytter mot duggskapende fuktighet og verner mot isende kulde. Justerbar strikk, passer til de aller fleste hjelmene på planeten.

193013038834

SPY Marshall Replacement Lens, Happy Yellow

Replacement Lens for SPY Marshall. Flat lighting conditions: No sun, no problem. Specially tuned lenses with increased contrast that aid visibility in your quest for powder on grey days.
103013000440