Slik velger du rett goggles

Å velge rett goggles er ikke alltid like enkelt med flere ulike funksjoner som varierer fra merke til merke og fra modell til modell. Under finner du tips og informasjon som forhåpentligvis kan være med på å hjelpe deg litt på vei når du skal velge din nye favoritt-goggles fra Spy. 

Passform
Det viktigste er at gogglesen sitter over nesa, dvs. at gogglesen hviler på neserota uten noe mellomrom/glippe. Spy har både oversized, mid-size og mindre goggles i tillegg til goggles for barn. Du kan lese om hovedtrekkene ved de ulike modellene under eget menyvalg i kompetansesenteret.

Størrelse
Om du liker gogglesen oversized, stor, middels eller liten, vet du best selv. Det du skal passe på, er at du ikke velger en størrelse som fysisk hindrer synsfeltet ditt. Synes du en goggles ser alt for stor ut når du prøver den på i butikken? Ikke glem at du kanskje kjører med hjelm. 

Goggles + hjelm
Idag er de flest goggles hjelmtilpasset med justerbar strikk og silikon på innsiden av strikken slik at gogglesen holder seg på plass og ikke sklir ned.

Ulike linser
Prisen på en goggles ligger som oftes i optikken, dvs. linsen, med funksjoner som f. eks anti-fog, anti-scratch, kontrastforbedring, UV-beskyttelse osv, osv. Her er det lommeboka som setter grensene, men det er lurt å sjekke om linsen som sitter i når du kjøper gogglesen, passer de lysforholdene du kommer til å bruke den mest i, eller om du enkelt kan bytte ut linsen og om det finnes løse linser å få kjøpt.

Lysforhold
Farge og utseende på linsen sier som regel noe om funksjon og egenskapene til linsen, tilpasset de ulike lysforholdene og hvor mye lys linsen/filteret slipper igjennom. Hvilken type linse du bør gå for, kommer helt an på hvilke forhold du kommer til å bruke gogglesen din mest i. Her får du noen stikkord om hovedkategoriene innen lysforhold og hvilke linser som passer best.

Sol:
Mørke linser og sterkt speilglass beskytter øynene fra sterk sol på de perfekte soldagene hvor du også bør huske solkrem. 

Miks:
Linsene bør være mørke nok til å beskytte mot sola, men også kunne forsterke kontrastene i terrenget når sola forsvinner.

Flatt: Linser spesielt tilpasset flatt lys med forsterket kontrast og sikt, ofte gul/oransje farge, slik at du kan kjøre pudder selv om sola ikke titter fram og det er flatt lys.

Natt: Kvelds- og nattkjøring krever klare linser uten farge som beskytter øynene fra vind og kulde, men som sørger for å ikke hindre sikten mens du kjører inn i solnedgangen.

Teknologi
Hva slags teknologi som kjennetegner gogglesene, kommer helt an på merke og modell. De dyreste modellene har naturligvis bedre teknologi og egenskaper enn en rimelig allround-goggle. For Spy-goggles kan dette blant annet være bedre teknologi i optikken (linsen) som f. eks Happy Lens, Lock Steady-hurtig linsebyttesystem etc.