Savner du å reise?
SYKKELINSPO
Drøm deg bort!

1. Sykling i Alpene, Val Gardena

Milevis med sti-nett nedover så langt øyet kan se. Sykling i Alpene gjør noe med deg. Det er rett og slett som om sjela di får mer luft og mer plass til på puste

 

Sykling i Norge står absolutt ikke tilbake for noe. Men, for oss som kanskje liker nedfartene bedre enn klatringen og bortover-syklingen, føles det ofte som at godteposen blir lukket foran fjeset ditt så altfor tidlig før du igjen må jobbe for godbitene. Hver_eneste_gang. 

 

Endeløse nedkjøringer
Europas høyeste og mest omfattende fjellkjedesystem skjemmer deg derimot så til de grader bort, at livet ditt i dette øyeblikket kun handler om en evigvarende, euforisk nedkjøring som puser med den kantete, norske folkesjela di så forførende og florlett at du tenker at nå dør du av ren ren lykke.

 

Magisk og mektig
Å ha mektige Dolomittene som bakteppe er en opplevelse i seg selv. Val Gardena i Syd-Tyrol et perfekt utgangspunkt. Terrenget er faktisk variert med godt utarbeidet heis-nett som ønsker syklister velkommen side om side med vandreturistene, og med litt hjelp av "heis-hopping" kan du enkelt opprettholde høyde og sykle nedover hele dagen lang mens du tar velfortjente pustepauser på de mange fjellstuene og kafeene som er tilknyttet løypenettet.

 

Gjør som de lokale
Det finnes en rekke overnattingssteder både i og utenfor Val Gardena med fasiliteter spesielt tilpasset for syklister. Egen, låst oppbevaring for sykkel, tørkerom for sko og utstyr, vaskestasjon osv. Vi landet på flyplassen i München med egen buss videre (ca. 30 mil) gjennom reiseoperatøren vår, bodde på det familiedrevne Linder Cycling Hotel, vel og merke før det gjennomgikk total oppussing og nå fremstår som fancy design-sykkelhotell i øverste prisklasse.

 

Lokal kunnskap
Har du begrenset med tid, og orienteringsegenskaper, anbefaler vi alltid lokal sykkelguide for umiddelbar tilgang til lokal kunnskap om hvor du finner det aller beste. Både når det gjelder sykling, serveringssteder osv.

2. Bikepacking, Bodensee

Bikepacking trenger ikke være synonymt med tung opp-pakning,  ensformig sykling på asfalt som så sine glansdager sammen med hårsveisen til Limahl, eller norske sommernetter i telt, sovepose, mygghelvete og den tykkeste ullgenseren du fikk med deg.

 

Bikepacking kan nemlig også være deilig forutsigbar sommersol med sval bris, flatt kulturlandskap med frodige eplehager, løvskog og en kald en på et lokalt Gästhaus. De tre største fordelene med sommersykling andre steder enn i Norge, er nemlig været, været og sist, men ikke minst; været.

 

Med dagens spesialtilpassede sykkel-kofferter og oppbevaringstjenester på flyplassene, er veien til sykling i utlandet (under normale omstendigheter) raskere enn du tror. Opplevelsen av å sette seg på sykkelsetet og trille direkte ut fra flyplassen gir en enorm følelse av frihet og utforskertrang.

 

Bodensjøen er en innsjø på grensen mellom Tyskland, Østerrike og Sveits, noe som naturligvis gir mange muligheter. Jukser du litt og tar light-utgaven med overnattingssteder underveis, slipper du også drasse med deg utstyr som f. eks. telt og sovepose.

 

Minimalistisk micro-eventyr
Du må likevel tenke nøye over hva du tar med deg. Et godt tips er ett sett tynne ullklær, lett og tynn regnjakke og regnshorts, vindstopper sleeves, ekstra sykkelhansker, ett par joggesko, en vanlig shorts, to t-shirts, passelig med undertøy, tannkrem, tannkost, hårbørste, ekstra slange, dekkspak, umbrako-sett, pumpe, drikkeflaske, solbriller, energibarer, pass, lommebok, kamera, lader og mobiltelefon.

 

Godt tilrettelagt
Flyr du til Zürich og sykler derfra til f. eks. Friedrichshafen, får du ca. 14 mil på baken hver vei. Du kan bokstavelig talt trille rett ut fra flyplassen og inn på EuroVelo Route 5, et nettverk av 15 langdistansestier som knytter sammen hele det europeiske kontinentet.

 

Terrenget er stort sett flatt og et skikkelig paradis for elsyklister såvel som analoge syklister. Turen går både langs asfalt og grus, gjennom jordbruksområder, små skogsholt og drøssevis av maisåkre og eplehager. Stiene er godt merket, men noen steder må du være ekstra oppmerksom for å få med deg  skiltplasseringene og hvilken retning stien går.

 

Forhåndstesting
Husk å testpakke dry bags, rammeveske, seteveske, sovepose og annet utstyr på sykkelen før du reiser, slik at du vet at du faktisk får med deg alt du skal. Heldigvis løser et par ekstra feststropper og en godt polstret sykkelshorts de aller fleste utfordringer på møter på veien.

3. Sykkel-glamping, Canvas Telemark

Du trenger ikke reise utenlands for å oppleve en eksotisk sykkeldestinasjon med touch av luksus.

 

Kombinasjonen av morsom sykling og glamping i svært u-norske omgivelser, gjør Canvas Telemark til en uforglemmelig opplevelse. Selv om det nå begynner å bli en del år siden Canvas Hotel startet opp, er konseptet fremdeles unikt i sitt slag.

 

Totalpakke
Du kan selvsagt finne fram til Canvas Telemark for egen maskin og sykle gratis i samme område, men nøkkelen til størst suksess ligger kanskje i det å kunne dele den komplette opplevelsene sammen som en gruppe.  

 

Luksus
For hvor ofte er det nemlig du får overnatte i en yurt midt ute i skauen, sove i myke luksussenger, ta morgenkaffen i nydelige naturomgivelser, sette av hele dagen til sykling og så bli skjemt bort med deilig mat og sosialt samvær mens dere deler dagens opplevelser helt til sola går ned?

 

Forhåndsbooking
Ønsker du å dra til Canvas Telemark må du som regel booke i god tid i forveien, men følger du med på diverse sykkelforum kan det dukke opp ledige plasser til rimeligere pris på kort varsel.  

 

Variert tilbud
I hovedsak består syklingen av svaberg og barnålstier med terreng som passer for alle nivå. Canvas Telemark stiller med egne guider og det deles inn i ulike grupper etter nivå. I tillegg til selve syklingen har du også tilgang til Yoga-utstyr, SUP-brett, badstuer og utendørs badekar med varmt vann.

 

Nyttige linker:
www.canvasnorway.com

4. Familiedestinasjoner

For de aller fleste er sommerferie tid med familien. Her hjemme finnes det en rekke familievennlige alternativer. 


Lavt blodsukker, gråtende barn og frustrerte foreldre. På et eller annet tidspunkt har vi alle vært der. La oss bare innrømme at det ikke alltid er like enkelt å skulle innfri hele familiens forventninger til en sykkeltur. Legges turen innom familiedestinasjonene blir oddsene for suksess langt høyere.


Actionfylt
Hafjell Bike Park er landets største sykkelpark med heisbasert sykling for alle nivåer. I tillegg har naturligvis den nye, enorme pumptracken oppe hvor gondolen stopper, blitt et trekkplaster både for små og store. 


Men; visst du at Hafjell også kan by på herlig høyfjellssykling? Tar du f. eks gondolen opp og dytter sykkelen det siste stykket, får du tilgang til et vidstrakt sti-nett med variert og morsom sykling. Eller du kan kjøre opp til Ilsetra eller Pellestova som utgangspunkt. 


Økonomisk
Med Gullia, ny pumptrack, dirts og Magic Moose har Trysil noe å by på for hele familien. Det er rett og slett imponerende å se hvor mye Trysil fremdeles satser på sykling. Fra tidligere å ha fokusert mest på lavterskel-tilbud i starten, skyter Trysil nå fart også som en sykkeldestinasjon med mer tekniske stier som tilfredsstiller også de mer krevende syklistene. 


Vi skal heller ikke glemme at Trysil var en sykkeldestinasjon lenge før Gullia, med mange lokale stier som ikke er maskinbygde. Løft blikket ut av Gullia og sjekk ut lokalt gull på f.eks. mtmap.no og trailgude.net, eller book en lokal sykkelguide. 


Tett i tett
Snakker vi først familiesykling, kommer vi ikke unna Hallingdal med blant annet Nesbyen, Gol, Ål, Hemsedal og Geilo. I regionen finner du et stort utvalg av maskinbygde nedkjøringer, spesielt tilpassede lavterskel stier, naturlige stier og pumptracker. 


En stor favoritt er shuttling i Nesbyen med maskinbygde traseer og mer naturlige nedkjøringer i ett og samme område. Med de nye stiløypene oppe ved Trytetjern har sykkeltilbudet i dette området også blitt enda mer allsidig og familievennlig. 


Nyttige linker:
Trailhead Nesbyen
Hallingdal Rides
Visit Geilo

Hemsedal.com
Trysil.com
Hafjell Bike Park

5. Roadtrip, Designated Destination

Pakk bilen med sykler, camping-utstyr, lave ferieskuldre og la vær og humøret bestemme veien. Dette er vår absolutte sykkelfavoritt.


I skrivende stund er den ene landegrensa etter den andre igjen i ferd med å åpnes. Selv om kartet over hvor det er problemfritt å reise, fremdeles er litt som en sil med mange små hull. Å dra på bilferie kan likevel gi deg en liten følelse av at verden ligger for dine føtter. 

 

Europa for dine føtter
Norge, med sine vakre fjell og fjorder serverer postkort etter postkort så tett i tett at øyet ditt nesten blir stappmett. Eller kanskje frister litt mer stabilt sommervær nedover i Europa slik at du slipper pakke med deg klær som dekker alt fra sol, regn, varme, kulde, sludd osv. osv.?


Løselig planlegging
Vi skal være helt ærlige. Tilværelsen som omreisende kan være stressende og uforutsigbar. Et godt tips er derfor å planlegge litt løselig i forkant. Et enda bedre tips er å være godt forberedt på at det ikke kommer til å gå slik som du planla likevel. Uansett hvor du drar.


Stol på prosessen
De beste opplevelsene er som regel aldri de du kalkulerte inn og planla på forhånd. Opplevelsene du husker med størst glede er de som bare skjer. De som oppstår som en serie av en rekke uforutsette og tilfeldige hendelser. De som var uventet og ikke kunne planlegges.


Små perler - store opplevelser
Som da vi for aller første gang befant oss i Kaupanger og ikke helt visste hvor verken campingplassen eller vi selv var hen akkurat da. Tilfeldigvis ble vi «funnet» av en lokal sykkelentusiast som vi ble introdusert for i Hafjell tidligere på året.


Han hadde sett bilen vår utenfor matbutikken og lurte på om vi var «interessert i å bli shuttla litt»? Ikke nok med det, vi fikk til og med egen lommekjent guide med på den ene turen etter den andre. 

 

Feriefokus
Gleden over å bli kjent med nye steder og menneskene som bor der, er en ekte opplevelse som ikke nødvendigvis trenger koste så særlig mye. Men verdien av disse opplevelsene er høyere enn det aller meste. 


God sommer!
 

Nyttige linker:
Amlasanden Fjordcamping

Lago di Garda
Livigno - Feel The Alps
Järvsö Bergcykel Park
Vallåsen Bike Park

Mountainbike Slettestrand