Hva er splitboard?

Glem konvertering til «støtteplanker» eller truger hengende på sekken. Ikke helt sikker på hva vi snakker om?

Introduksjonen av splitboard har gjort topptur eller «backcountry» for snowboardkjørere enklere enn noensinne. Splitboard er ikke noe nytt fenomen. Men; interessen har de siste årene blitt større og større i takt med den økende topptur-trenden.

Todelt brett
Enkelt sagt kan en forklare det slik at et splitboard er et snowboard som kan deles i to ski-lignende deler, slik at du kan bruke disse «skiene» sammen med spesialbindinger med helstøtte, feller og som oftest teleskopstaver, til å gå opp fjellsiden - akkurat på samme måte som på randonee-ski (topptur-ski). 

Raskere
Med bruk av splitboard går klatringen mye raskere enn med truger. Det er også alltid digg å slippe ha mer utstyr og vekt enn nødvendig bærende på ryggen - både på vei opp og ned. Ikke å ha brettet på ryggen om klatringen går gjennom partier med mye trær og tette greiner, er selvsagt også en fordel. De to delene settes så sammen igjen til et brett og bindingene monteres på tvers før du starter nedfarten.

Tett på naturen
Snowboardere, som mange steder tidligere i historien ble vist bort fra de preparerte skianleggene, har alltid søkt mot urørt snø og områder som ikke er oppkjørt. Ofte med truger på beina og brettet på ryggen på vei oppover – og omvendt på vei nedover. Utviklingen av splitboard gjør det i dag langt enklere for snowboardere å få tilgang til mer utilgjengelige steder og urørte fjellsider.

#Earn your turns
Mange mener splitboard er snowboardkjøring i sin reneste form, og at det støtter opp under naturmenneskets filosofi og livsstil i søken etter tettere naturopplevelser; all den tid du ikke bruker maskinell kraft for å komme deg opp fjellsiden, men jobber for det selv og «earn your turns» i jakten på bedre snø, mer utfordrende linjer og mer variert terreng enn i den overfylte skibakken med meterlange heiskøer og kostbare heiskort.

Tilgjengelighet 
Flere og flere produserer splitboards – du kan til og med ved hjelp av rett verktøy, tilleggsdeler og litt teknisk innsikt, gjøre et vanlig snowboard om til et splitboard. Du må gjerne prøve sistnevnte, men ha i bakhodet at svaret på splitboardets funksjonalitet og egenskaper mer ligger i samspillet mellom brettets oppbygging og i bindingene, mer enn i selve splitten. 

For selv om prinsippene for et snowboard og et splitboard er de samme og likheten med et vanlig snowboard ikke er til å komme bort fra, ligger det egne produksjonsteknikker og utviklingserfaring bak de aller beste splitboardene og tilhørende bindinger.

Alle foto: Jones Snowboards Norge