En BMX kjennes igjen på sin særegne størrelse med små hjul, høyt styre, lave sete og ofte også pegs (fothvilere) som står ut ved hjulene og gjør det lettere å utføre triks.

Sporten oppstod tidlig på 70-tallet da barn og unge begynte å herme etter motocrosskjørere med syklene sine. Navnet BMX er en forkortelse for Bicycle Moto Cross, da den klassiske konkurranseformen ligner på den i motocrossløp. 

Spesialindustri
I starten ble forsterkninger sveiset på vanlige sykler for å tåle hopping, men etter hvert ble det utviklet spesiallagede sykler som tålte denne påkjenningen bedre. De små syklene viste seg også svært godt egnet til triksing – og siden den gang har både syklene, sykkelprodusentene og ikke minst triksene og utøverne utviklet seg til det vi i dag ser, i blant annet X-Games. 

Ulike disipliner
Foruten de store konkurransene, finner du i dag BMX-ere også i skateparken, på jordhopp eller syklende rundt i byen på jakt etter steder de kan gjøre triks.  BMX deles i to disipliner; racing og freestyle.

Ulike sykler
Racingsykler er laget for løp på lukkede grusbaner med hopp, freestylesykler for å gjøre triks innen f.eks vert (rampe), street, park, dirt (jordhopp) eller flatland (triksing asfalt/betong). I tillegg finnes det fete cruisere - som bokstavelig talt brukes til å cruise rundt i nabolaget, på strandpromenaden eller på alle andre steder du måtte å ønske å cruise rundt. Nylig ble det også lansert en fatbike-BMX med 3,5" dekk, som en slags videreføring av fatbike-trenden.

Hvordan velge?
Det er dessverre mange sykler der ute som ser ut som BMX og som blir solgt som BMX, men som ikke lever opp til minstekravene du bør kunne forventer av en BMX. Spesielt for de aller yngste syklistene finnes det mange lekesykler på markedet som selges som BMX. Som regel gir prisen et pekepinn på sykkelens kvalitet. Det tryggeste er å handle fra butikker som bryr seg om og virkelig kan sykkel. Les våre fem gode tips til hvordan velge BMX.

OL-gren
Med jevne mellomrom dukker BMX også opp som OL-gren, nå også i sommer-OL i Rio 2016. Men selv om det organiserte BMX-miljøet stadig er i vekst, er dette fremdeles en lite kjent/utbredt sykkelsport her hjemme i Norge. Likevel har vi opp gjennom tidene hatt en rekke BMX-utøvere og BMX-proffer som har, og fremdeles hevder seg, på høyt internasjonalt nivå innen flere av de ulike BMX-disiplinene.