BMX Racing

Innen organisert BMX-idrett er det BMX Racing som er størst, med totalt 10 klubber i Norge. Grenen sorterer under sykkelforbundet og er en organisert idrett med organiserte treninger, og som følger barneidrettsbestemmelsene og sykkelsportens øvrige regler.

Spesialsykler og utstyr
En BMX racingsykkel er uten gir, har ikke skjermer eller lys, og har kun brems på bakhjulet. Mens en freestyle-BMX som regel har stålramme som tåler mer juling, har racingsykkelen aluminiumsramme som på sin side er lettere. Noen har også carbongaffel for å holde vekta nede. Racingsyklene har også gjerne lenger hjulavstand for bedre kontroll i fart, lettere felger og smalere dekk, enn en freestylesykkel. Under konkurranse og organisert trening må alle ha ryggskinne/nakkekrage, hjelm med kjevebeskytter, hansker og heldekkende bukse og genser/trøye. 

Baneidrett
Trening/konkurranser blir holdt på baner med lengde på ca 350-500 meter, som inneholder hopp, doserte svinger og andre hindringer. Normalt sett kan det være maks 8 ryttere på startgrinda samtidig, og rytterne skal gjennom banen med tre til seks svinger før de kommer i mål. Raskeste rytter vinner. Konkurranser kjøres etter utslagsningsmetoden, dvs. at hver klasse deles opp i grupper på maks 8 ryttere i hver gruppe.

Hver gruppe kjører tre innledende heat, hvor de fire rytterne med lavest plasseringspoeng går videre til neste runde (1. plass, 2. andreplass etc). Avhengig av hvor mange ryttere som er med vil neste runde være 1/8, 1/4 eller semifinale, hvor det kun kjøres ett heat og de fire beste går videre til neste runde. I A-finalen skal det stå igjen maks 8 ryttere på startgrinda, mens de resterende maks 8 kjører B-finale.

Familievennlig
Ettersom all aktivitet, uansett aldersgruppe, foregår på samme bane, er BMX Racing en fin familieaktivitet. Ryttere som kjører i forskjellige grupper og aldersklasser kan dermed fint være med på å heie fram og se på de andre heatene når de ikke kjører selv. 

Flere klubber
I dag finnes det aktive ryttere og konkurranser i regi av klubber som Sola BMX, Klepp BMX, Orstad BMX, Råde BMX, Moss BMX, Aremark BMX, Sandnes BMX, Gressvik BMX, Solum BMX og BOC (Bærum), men med størst aktivitet i Østfold og på Vestlandet. Flere andre steder i landet (Kongsberg, Drammen, Bærum, Vennesla osv) ønskes det nå også å bygge baneanlegg for BMX Racing. 

Rekruttering
Det er lov å starte med BMX-racingkonkurranse fra 4 år. Enkelte klubber har også mindre baner for såkalte løpesykler uten pedaler, slik at også de aller minste kan være med å sykle. I f. eks USA kjøres det blant annet egne mesterskap i disse rekrutteringsklassene. På grunn av det familievennlige konseptet og lave startalderen, er BMX Racing en fin inngangsport og rekuttering til sykkelsporten generelt -  uansett videre gren. 

Lurer du på hvordan det er å se verdens beste BMX-ryttere i aksjon? Sjekk ut finaleheatet fra UCI BMX World Championship 2014: